Mag je puistjes uitknijpen?

Je kent het misschien wel je hebt precies op de dag dat je een belangrijke afspraak hebt op je werk of een presentatie op school een dikke lelijke puist in je gezicht. Het liefst blijf je gewoon thuis maar dat kan helaas niet. Wat doe je dan? Je knijpt je puist uit met lange nagels en niet gewassen handen (en smeert er een dikke laag foundation op). Maar is dit nou wel zou goed voor de huid? Het antwoord daarop zal ik je in deze blog vertellen.

Wat is een puist?

Een puist is een blaasje of bobbeltje. Deze is vaak wat roder en het kan zijn dat hier een wit puntje op zit, doordat het pus bevat. Puisten worden veroorzaakt door overactiviteit van de talgklieren. Dit kan bij iedereen voorkomen. Zowel bij een droge als vette huid. Dit heeft namelijk ook te maken met hormonen, ziekte, medicijngebruik, voeding, slaapgebrek en hygiëne.

Mag je een puist zomaar uitknijpen?

Een puist is vaak storend en liever wil je zo snel mogelijk van je puist af. De huid zit vol met bacteriën, talg en dode huidcellen. Daarom is het niet goed om zomaar je puist uit te drukken. Wanneer je dit doet is de kan groot dat de puist niet goed wordt uitgedrukt en je daardoor juist meer puisten krijgt. Daarnaast kan de huid verder gaan ontsteken en kan je van verkeerd uitdrukken littekens krijgen. Het is dus beter om van je puistjes af te blijven. Je puist gaat vanzelf weg maar je moet de huid de tijd geven. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je je puist zo snel mogelijk weg wil hebben daarom hieronder een paar tips als je toch besluit je puist uit te drukken.

Tip 1. Begin met het wassen van je handen en reinig je gezicht. Zorg ervoor dat de huid van je handen en je gezicht helemaal schoon zijn. Zo komen er zo min mogelijk bacteriën in je puist als je deze gaat uitdrukken.

Tip 2. Knijp alleen een rijpe puist uit. Dit is een puist met een wit puntje. Pas op met puistjes die nog geen wit puntje hebben. Blijf hier liever vanaf, wanneer je hier aan gaat zitten kan het een steenpuist worden en deze doet veel pijn en moet vaak door een dokter worden weg gesneden.

Tip 3. Gebruik twee tissues, deze kan je om je vinger heen doen. Beter nog draag ook handschoenen. Bij het uitdrukken kan je ook een naald gebruiken, deze moet steriel verpakt zijn. Pas hier wel mee op voordat je zoiets gaat doen. Laat je dan goed adviseren. Een naald is niet altijd nodig.

Tip 4. Let bij het uitdrukken op dat je niet de huid gaat indrukken, dan zal de puist voor de helft blijven zitten en zo ben je er nog steeds niet vanaf. Je moet de huid eerst uitstrekken en dan aandrukken. Zo kan je namelijk met je vingers helemaal onder de puist komen.

Tip 5. Hierna de huid waar de puist zat even goed ontsmetten met een wattenschijfje met een beetje huidalcohol.

Tip 6. Nog een laatste tip als je lange nagels hebt, gebruik twee wattenstaafjes om uit te drukken. Zo beschadig je de huid niet.

Heb je last van veel puistjes of wil je liever nog persoonlijk advies kom dan langs in de salon. Ik help je graag!

Fijn weekend!

Liefs, Marinka