Hoe zit de huid in elkaar?

Een schoonheidsbehandeling begint bij de huid.

Je huid is het  grootste orgaan van je lichaam en moet goed verzorgd worden. Waarom dat zo is ga ik in deze blog aan jullie vertellen. Veel leesplezier!

Je huid bestaat uit drie verschillende huidlagen, de opperhuid: dit is de bovenste laag van de huid, de lederhuid: dit is de middelste laag van de huid en de onderhuid: dit is de onderste laag van de huid. Deze lagen hebben allemaal verschillende functies.

De opperhuid is tussen de 0,05 en de 0,1 millimeter dik en is hiermee de dunste laag van je huid. In deze huidlaag  zijn geen zenuwen, bloedvaten, lymfevaten en klieren aanwezig. De buitenzijde van de opperhuid bestaat uit verhoornd weefsel dat geen levenskenmerken heeft, dit noemen we ook wel ‘dode huidcellen’. In de onderzijde van de opperhuid zitten wel levende cellen. Er vormen zich voortdurend nieuwe cellen welke omhoog schuiven en veranderen van een levende cel in een verhoorde dode cel. Dat proces duurt ongeveer 30 dagen en deze dode cellen verwijderen wij als schoonheidsspecialist van de huid door middel van een behandeling. Thuis is dit ook mogelijk door middel van een scrub. Dit mag je één keer in de week thuis zelf doen.

De lederhuid is veel dikker dan de opperhuid. De dikte daarvan varieert van 0,5 tot 3 millimeter. Deze laag bestaat voornamelijk uit bindweefsel, dat opgebouwd is uit collageen en elastine. Deze huidlaag zorgt voor een groot deel  van de soepelheid en stevigheid van de huid. De laag bevat  zenuwen, bloedvaten, lymfevaten en zweet- en talgklieren. Op deze huidlaag wordt meestal een huidverbeterende massage uitgevoerd. Dit kan een gevoelige massage zijn omdat de massagegrepen steviger worden uitgevoerd. Zo stimuleer je de doorbloeding en het collageen en elastine in de huid.

De onderhuid bepaald of iemand dik of dun is omdat er in deze huidlaag groepjes vetcellen liggen. De hoeveelheid kan per persoon maar ook plaatselijk verschillen. Bij vrouwen zit het vaak op de benen en billen en bij mannen zit het meestal op de buik. Dit vet dient als een reservevoorraad en wordt pas aangebroken als de noodzaak zeer groot is. Vandaar dat het zo moeilijk is om op bepaalde plaatsen af te vallen. Als we kijken naar het schoonheidsideaal moeten we allemaal zo dun mogelijk zijn maar, vet heeft wel degelijk een functie en dat is je lichaam beschermen. Het vormt een stootkussen ter bescherming van de onderliggende organen. Vet bepaald de veerkracht van de huid en de lichaamsvormen. Ook vormt het een isolerende laag die beschermt tegen de kou en als je een paar dagen weinig of niet eet dient het als een reservevoorraad. Vet heb je dus zeker nodig! LOVE YOUR CURVES!

Ik hoop dat jullie wat meer te weten zijn gekomen over de huid. Heb je vragen over jouw huid? Maak dan een afspraak voor een huidanalyse, zo kan ik jou adviseren welke behandelingen en producten het beste zijn voor jou.

Afspraak maken

Fijn weekend!  Liefs, Marinka